گل افوربیا یا ساکولنت افوربیا (Euphorbia Cactus) در واقع بومی آفریقای جنوبی است و بیشتر در مناطق خشک رشد میکند اما گونه های مختلف این گیاه را در مناطق مختلف آسیا، ماداگاسکار، استرالیا، جزایر اقیانوس آرام و حتی اروپا نیز می توان یافت. افوربیا ها از لحاظ علمی کاکتوس محسوب نمی شوند و در دستهی ساکولنت ها قرار میگیرند. البته می توان گفت برخی گونههای افوربیا به دلیل شکل متفاوت ظاهری و ویژگی های خاص، در دسته کاکتوس ها قرار میگیرند، مثل برخی افوربیاهای موجود در جنوب آفریقا، ماداگاسکار، آمریکای شمالی و جنوبی که در برابر گرما و خشکی تحمل بسیار زیادی دارند. اما به طور کلی اکثر گونههای افوربیا ساکولنت هستند.


روش نگهداری از کاکتوس افوربیا
-
نور مورد نیاز گل افوربیا:
قبل تر گفتیم که افوربیا می تواند بسیار زیاد رشد کند، بنابراین قطعا نیاز به تعویض گلدان پیدا میکند. بهترین زمان برای تعویض گلدان اوایل بهار است. هرگاه حس کردید که گلدان برای افوربیا کوچک شده است باید آن را تعویض کنید. تقریبا گیاه هر ۲ یا ۳ سال به تعویض گلدان نیاز پیدا میکند.
کاکتوس ها و ساکولنت ها در برابر خشکی مقاوم هستند و آبیاری زیادی نیاز ندارند. افوربیا نیز از این قاعده مستثنی نیست. این گیاه خشکی را به میزان کمی می تواند تحمل کند ولی نباید طولانی مدت تشنگی بکشد. آبیاری زیاد نیز برای افوربیا بسیار آسیب زننده است. برای آبیاری بهتر است هرگاه خاک گیاه کاملا خشک شد آبیاری کنید. میتوانید با استفاده از انگشتانتان رطوبت خاک را حس کنید، اگر خاک رطوبت داشت نیازی به آبیاری نیست و اگر خشک بود گیاه نیازمند آبیاری است. در زمستان باید دفعات آبیاری را کاهش دهید. همچنین بهتر است که آبیاری را در اوایل صبح انجام دهید.

افوربیا دارای حدود ۲۴۰۰ گونه مختلف است که تمامی آن ها رشد و ظاهری تقریبا یکسان دارند. Euphorbia ignes افوربیا ایگنس، Euphorbia lactea افوربیا لاکتی و Euphorbia trigona افوربیا تریگونا از محبوب ترین گونه های افوربیا می باشند. همانطور که از انواع مختلف ساکولنت ها و کاکتوس ها انتظار می رود، افوربیا نیز مقاومت زیادی دارد که باعث شده نگهداری از آن کار بسیار سادهای باشد. در ادامه بیشتر با افوربیا و شیوه نگهداری آن آشنا خواهیم شد.
افوربیا دارای تنهای بلند است که انشعابات بسیاری روی آن وجود دارد و زیبایی خاصی به این گیاه بخشیده است. افوربیا جزو بزرگترین گونه های گلدار به حساب میآید. این گیاه در بهار گل میدهد، گل های آن تا تابستان عمر میکنند و بعد از آن گیاه به خواب زمستانی می رود. افوربیا در طبیعت رشد زیادی دارد و حتی تا ۱۲ متر نیز می تواند رشد کند اما قد متوسطِ رشد افوربیا ها در منزل در حدود ۱ متر است و نهایتا می توانند تا ۲ متر رشد کنند.
افوربیا رشد زیادی دارد و انشعابات زیادی را تشکیل می دهد به همین منظور برای حفظ سلامت، رشد و زیبایی گیاه باید آن را هرس کنید. این کار را می توانید به دلخواه انجام دهید و انشعابات اضافه را ببرید.
آبیاری کاکتوس افوربیا
-
خاک مناسب برای گل افوربیا:
تکثیر افوربیا
بیماری ها و آفات افوربیا
*برای هرس کردن حتما از دستکش و عینک استفاده کنید.
سمی بودن گیاه افوربیا
دمای مناسب نگهداری افوربیا نسبت به گونهی آن متفاوت است و گونه های مختلف افوربیا تحمل دمایی متفاوتی دارند. برای مثال گونه های بومی غرب و مرکز آفریقا در زمستان دمایی حدود ۱۳ الی ۱۵ درجه را می توانند تحمل کنند، گونه های بومی شمال و جنوب آفریقا میتوانند تا ۱۰ درجه سانتی گراد را تحمل کنند، گونه های شرق آفریقا و ماداگاسکار نیز دمایی حدود ۱۳ الی ۱۰ درجه سانتی گراد را تحمل میکنند. البته چیزی که واضح است این است که افوربیا گیاهی گرمسیری است و آب و هوای گرم برای نگهداری آن بهترین آب و هوا است. همچنین می توان گفت تمامی گونه های افوربیا تحمل دمای زیر ۱۰ درجه سانتی گراد را ندارند.

بیماری ها و آفات افوربیا
- وجود لکه های سوختگی روی برگ: غبارپاشی را در زیر آفتاب انجام ندهید و گیاه را از نور مستقیم آفتاب دور نگه دارید.
منبع: https://msgol.ir/%DA%AF%D9%84-%D8%A7%D9%81%D9%88%D8%B1%D8%A8%DB%8C%D8%A7/
تعویض گلدان گل افوربیا
-
کود دهی افوربیا چطور باشد؟
افوربیا گیاهی است که در برابر بیماری ها و آفات بسیار مقاوم است اما با این حال در اثر نبود شرایط محیطی مناسب، ممکن است به بیماری و آفات مبتلا شود. برخی از بیماری های افوربیا را با هم بررسی میکنیم.
- لکه های شبیه به کپک، پودری و سفید در ساقه: این یک بیماری قارچی است که در اثر آبیاری زیاد، رطوبت بالای هوا و تهویه نامناسب به وجود می آید. برای درمان گیاه، بخش های آلوده را جدا کنید و سپس در فضای آزاد با دستکش و ماسک گیاه را سمپاشی کنید. سم های قارچ کش مثل مانکوزب برای این کار مناسب است.
- پوسیدن ریشه: این اتفاق به دلیل آبیاری زیاد و یا مناسب نبودن زهکشی گلدان است. آبیاری را اصولی انجام دهید و تا وقتی خاک کاملا خشک نشده است آبیاری نکنید. زهکش گلدان را چک کنید و از باز بودن آن مطمئن شوید.
-
برای تکثیر افوربیا می توانید هم از روش قلمه استفاده کنید و هم دانهی گیاه را بکارید. اما کاشت دانه کاری بسیار وقت گیر است و نیاز به حوصلهی زیادی دارد. بهتر است برای تکثیر از قلمه های افوربیا استفاده کنید. اگر قصد هرس کردن گیاه را دارید می شود به راحتی یک تیر و دو نشان زد. هم گیاه را هرس کنید هم با استفاده از قلمه های جدا شده گیاهی جدید داشته باشید. کافی است قلمه را بکارید و از آن نگهداری کنید.
افوربیا نیازمند خاک خاص و یا غنیای نمیباشد و تقریبا در هر نوع خاکی توانایی رشد دارد. تنها نکتهای که باید به آن توجه کنید زهکشی مناسب خاک است. خاک های مخصوص کاکتوس و ساکولنت برای نگهداری افوربیا مناسب است. می توانید برای افزایش کیفیت خاک به آن سنگ ریزه، شن و یا ماسه اضافه کنید. بهتر است PH خاک شما بین کمی اسیدی (۶/۱) تا کمی قلیایی (۷/۸) باشد.
دمای مناسب کاکتوس افوربیا
-
آبیاری گل افوربیا:
خاک مناسب کاکتوس افوربیا
-
تعویض گلدان گل افوربیا:
افوربیا گیاهی سمی است! برگ های افوربیا حاوی شیرهای سفید رنگ و سمی می باشند که بسیار خطرناک است. این شیره در صورت تماس با پوست موجب سوختگی و خوردگی در پوست می شود. خوردن این شیره نیز خطرناک است. پس این گیاه را از دسترس کودکان و حیوان خانگی دور نگه دارید و در هنگام نگهداری از گیاه احتیاط کنید. همانطور که گفتیم در هنگام هرس کردن حتما از عینک و دستکش استفاده کنید.
هر کدام از گونه های مختلف افوربیا به کود مخصوص خود نیاز دارد. اما کودی که در زمان فصل رشد(بهار و تابستان) استفاده می شود برای تمامی گونه ها مشترک است. در فصول رشد می توانید از کودهای NPK (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) به نسبت ۱،۷،۶ استفاده کنید. این کود را با آب ترکیب کنید و سپس گیاه را با ان کوددهی کنید.
-
هرس افوربیا:
نور مورد نیاز گل کاکتوس افوربیا
-
دمای مناسب افوربیا:
سمی بودن گیاه افوربیا
-